«- Vorige pagina


Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

zonnepanelen energie worden jaar zonnepaneel lichtnet ongeveer gebruikt wat dertig zo

Zonnepanelen

Ze worden steeds vaker op daken geplaatst. Op Schiphol Noordwest is bijvoorbeeld in totaal 3000 vierkante meter aan zonnepanelen geplaatst. De meest gebruikte zonnepanelen zijn ongeveer 1,6 vierkante meter. Dat wil zeggen dat er op Schiphol 1875 panelen zijn geplaatst. Maar wat doet een zonnepaneel eigenlijk?

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel zet zonne-energie om in elektrische energie. De zonnepanelen zijn gemaakt van silicium, wat energieopwekking mogelijk maakt. Het silicium bestaat uit twee lagen, waartussen een elektrische stroom ontstaat onder invloed van licht. De opgewekte energie kan in accu’s opgeslagen worden, aan het lichtnet geleverd worden of meteen gebruikt worden om een apparaat aan te drijven. De meeste zonnepanelen worden direct aangesloten aan het lichtnet, via een omvormer. De omvormer converteert de energie van de zonnepanelen naar het soort energie van het lichtnet.. Als de zonnepanelen aan het lichtnet gekoppeld zijn, dan wordt de energie die niet gebruikt wordt naar het energiebedrijf gesluisd. Is dit het geval, dan loopt de verbruiksmeter achteruit, zolang in het gebouw minder energie verbruikt wordt dan dat er opgewekt wordt. Als het niet mogelijk is de zonnepanelen aan het lichtnet te koppelen, dan moet de energie opgeslagen worden in accu’s Het is belangrijk dat de zonnepanelen schuin gemonteerd worden in een goede hoek ten opzichte van de zon. Dit, omdat zo het maximale uit de zonnepanelen wordt gehaald.

Prijzen

Anno 2013 is de terugverdientijd van een zonnepaneel, met redelijk wat rendement, zo ongeveer vijf tot acht jaar. Een volledige installatie van volwaardige zonnepanelen met veel rendement kost ongeveer €6000,-. Daartegenover staat wel dat u voor dertig jaar eigen stroomleverancier bent. Die dertig jaar is de gemiddelde levensduur van een zonnepaneel. Ervan uitgaande dat een zonnepaneel dertig jaar meegaat en de terugverdientijd acht jaar is, wil dat zeggen dat u van uw zonnepanelen ongeveer 22 jaar profijt heeft!

Zonnecollectoren

Veel mensen denken dat een zonnecollector gelijk is aan een zonnepaneel. Dit is echter helemaal niet zo. Een zonnecollector wekt warmte op. Die warmte wordt gebruikt om water op te warmen. Dat warme water is meestal voor huishoudelijk gebruik bestemd. Zonnepanelen werken met licht.