«- Vorige pagina


Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

auto bijtelling moet privé betalen geen leasen worden jaar heeft mee

Privé en zakelijk gebruik

Bijtelling is het bedrag dat u moet betalen als u een leaseauto voor privé ritten gebruikt. Als u een auto leaset waarmee u meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan moet u werkgever bijtelling van uw nettoloon aftrekken omdat u dan voordeel van het gebruik van uw zakelijke auto heeft. Als het privégebruik van uw zakelijke auto onder de 500 kilometer per jaar ligt en u neemt de auto niet mee naar huis, dan hoeft u geen bijtelling te betalen.

Als u onder de bijtellingregeling valt, is het verstandig om een zuinige auto te leasen. Als u een auto met een lage CO2-uitstoot leaset, hoeft u namelijk slechts 14% bijtelling te betalen. De komende jaren wordt de regeling voor het verlaagde bijtellingstarief aangepast. De CO2 die een auto maximaal mag uitstoten wordt per jaar verlaagd. Dit betekent dat een bepaalde auto in 2013 nog wel onder het verlaagde bijtellingstarief zou kunnen vallen, terwijl u voor exact dezelfde auto het volledige bijtellingtarief moet betalen als u het leasecontract afsluit in 2014.

Het is nodig om het aantal gereden kilometers bij te houden wanneer u gebruikt maakt van de “verklaring geen privéverbruik” en dus geen bijtelling betaalt. Om te bewijzen dat u met een geleasede personenauto niet tot weinig privé rijdt, moet u een sluitende rittenregistratie bijhouden. Elke gemaakte rit moet worden bijgehouden. Mocht er iets niet kloppen in de rittenregistratie of heeft de belastingdienst het vermoeden dat er gefraudeerd is? Dan kunnen de onterecht niet betaalde kosten met terugwerkende kracht worden in rekening worden gebracht.

Hou er rekening mee dat de bijtelling aan de hand van de cataloguswaarde van de auto berekent wordt. Het leasen van een tweedehands auto heeft daarom geen invloed op de bijtelling. Wel kan het leasen van een tweedehands auto invloed hebben op de andere kosten. De wegenbelasting en verzekering zijn namelijk sterk afhankelijk van het soort auto en het jaar waarin de auto is gebouwd.