«- Vorige pagina


Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

tankpas tanken gemaakte kunnen kosten alle brandstofkosten aftrekbaar worden vaak omdat

Brandstofkosten en tankpas

Veel bedrijven en ZZP’ers maken gebruik van een tankpas. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een pas waarmee je kunt tanken. Een tankpas biedt voor zowel de werknemer als de werkgever een aantal voordelen. Het grootste voordeel van een tankpas is het makkelijker kunnen bijhouden van de administratie. Bovendien is het tanken met een tankpas vaak voordeliger, maar dit is niet altijd het geval.

Er zijn een aantal verschillende soorten tankpassen. Met de meeste passen kan bij meerdere tankstationketens getankt worden, maar bijna alle ketens hebben ook een eigen (zakelijke) tankpas. Het is dus belangrijk om jezelf af te vragen of het voldoende is om bij één tankstationketen te kunnen tanken of dat het nodig is om de mogelijkheid om bij ieder tankstation in Nederland te kunnen tanken te hebben. Met de tankpassen van de tankstationketens zelf wordt vaak korting op de actuele pomprijzen gegeven. Dit wordt gedaan omdat er een contract of lidmaatschap direct bij het bedrijf waar je ook tankt aangegaan wordt en de bezitters van zo’n tankpas dus nier meer bij de concurrent zullen tanken. Er is in dit geval ook geen.

Veel bedrijven en ZZP’ers kiezen voor een tankpas omdat dit veel administratieve voordelen heeft. Het voordeel van een tankpas is namelijk dat alle brandstof en vaak andere producten die bij een tankstation aangeschaft kunnen worden overzichtelijk per week of per maand gefactureerd worden.

Omdat de BTW op brandstofkosten aftrekbaar is, houden de meeste bedrijven de gemaakte kosten bij. De BTW is namelijk alleen aftrekbaar als er van de tankbeurten een bewijs (in de vorm van een bon of factuur) van de gemaakte kosten is. Bij het gebruik van een tankpas komen alle gemaakte kosten overzichtelijk op één factuur te staan. Het is daarom niet meer nodig om bonnetjes te bewaren en overige formulieren in te vullen. In het verleden gaf het handmatig bijhouden van de gemaakte kosten regelmatig problemen. Niet alle brandstofkosten bleken namelijk aftrekbaar te zijn als de administratie handmatig werd bijgehouden.