«- Vorige pagina


Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

product leasen lessee lessor worden producten leasing moet moment wat mogelijk

Leasen

Leasen is een vrij nieuw begrip binnen de Nederlandse economie. Het begon met het leasen van auto’s voor een bedrijf. Op dit moment is het ook mogelijk om bij een autowinkel een auto te leasen en ook is het mogelijk om de mobiele telefoon te leasen. Maar wat is leasen nou eigenlijk? Wat zijn de voor- en de nadelen?

Wat is leasen

Leasen is het tijdelijk gebruiken van een product waarvoor elke maand een vast bedrag moet worden betaald zolang het leasecontract loopt. Bij leasen wordt er gesproken over een lessor en een lessee. De lessor biedt producten aan om te leasen. De lessee is de klant, deze leaset de producten van de lessor. In principe kunnen alle producten worden geleased. Op dit moment worden er vooral auto’s, computers en overige multimedia aangeboden te lease aangeboden.

Verschillende soorten van lease

Er zijn twee verschillende soorten waarop geleased kan worden, namelijk een financiële leasing en een operationele leasing. Bij de financiële leasing is lessor alleen nog maar de wettelijke eigenaar van het product. De lessee moet zorgen voor het onderhoud van het product en de lessee moet zelf de verzekering van het product regelen. Bij de operationele leasing blijft de lessor verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering van het product. De lessee hoeft daarbij dus nergens naar om te kijken.

Wie is de eigenaar

Bij leasen blijft de lessor de eigenaar van de producten. Wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud van de producten hangt af van welke soort lease er in het contract is afgesproken (operationeel of financieel). Mocht het product de lessee zo goed bevallen, dat deze het product na de leaseperiode wil overnemen, dan is dit vaak mogelijk. Bij de meeste leasecontracten wordt er voorafgaand een bedrag afgesproken waarmee, na afloop van het leasecontract, het product kan worden gekocht. Dit is meestal de tweedehands waarde die op het moment van het aflopen van het contract geldt.