«- Vorige pagina


Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

ketel cv rendement water hoe per ruimte hoger warmte aardgas geïsoleerde

C.V. Ketel

Bijna iedereen heeft het in zijn of haar huis zitten, maar wat is het eigenlijk? Zo’n C.V. ketel? De C.V. staat voor Centrale Verwarming. Het is een centrale ketel die zorgt voor warm water in het gehele huis.

Brandstof

Om het water te verwarmen is er natuurlijk brandstof nodig. Voor de C.V. ketels van tegenwoordig wordt meestal aardgas of stookolie gebruikt. Het water wordt in een geslote ruimte verwarmd door een brander. De afvalstoffen worden door middel van een rookafvoerkanaal afgevoerd.

Rendement

Door de stijgende gasprijzen wordt het steeds belangrijker om een zuinige C.V. ketel aan te schaffen. Hoe zuinig een C.V. ketel is, is te zien aan het rendement van de ketel. Als het rendement hoger is dan 83%, dan noemt men dat “Verbeterd Rendement” (VR). Is het rendement hoger dan 90%, dan heet dat “Hoog Rendement” (HR). Hoe vaker de ketel gebruikt wordt, hoe meer verschil het rendement kan maken. Het kan zelfs honderden euro’s per jaar schelen! Als een ketel met een rendement van 96% een uur lang aan staat, kan het verbruik oplopen tot 4,5 aardgas per kubieke meter!

Isolatie

De gasprijzen in 2013 liggen rond de 65 cent per kubieke meter. Dat wil zeggen dat als een C.V. ketel een uur aanstaat, dat ongeveer €2,93 kost. Dat kan flink aantikken in een niet goed geïsoleerde ruimte. Een goed geïsoleerde ruimte houdt de warmte namelijk beter binnen en houdt deze warmte tevens beter vast. In dat geval hoeft de ketel minder lang aan te staan en werkt deze dus nóg zuiniger!

Plaatsing

Een C.V. ketel wordt doorgaans geplaatst op een zolder of in een bergingsruimte. Daar staat hij niet in de weg en heeft u ook geen last van geluiden, ook al is een HR ketel tegenwoordig behoorlijk stil. Een C.V. ketel mag NOOIT geplaatst worden op vochtige plaatsen of plaatsen waar het kan vriezen. Dit, wegens veiligheidseisen.